Nieuws - 20 mei 2022

Terugblik jubileumevent Kansspelautoriteit

Op 17 mei 2022 vierde de Kansspelautoriteit, de toezichthouder op de kansspelmarkt, haar 10-jarig bestaan. Vertegenwoordigers van kansspelaanbieders, brancheorganisaties, zorgprofessionals, wetenschappers, ervaringsdeskundigen en andere branchegenoten kwamen bijeen tijdens een seminar ter gelegenheid van het jubileum. Het thema van de dag was het toepasselijke ‘Veilig spelen. Nu en in de toekomst’. Als onderdeel van het seminar voerde Jan Schiffelers (CEO Janshen-Hahnraths Group) onder leiding van de dagvoorzitter een gesprek met Feite Hofman (ervaringsdeskundige gokverslaving, voorzitter Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers) over hoe kansspelaanbieders en de verslavingszorg elkaar kunnen vinden op het gebied van veilig spelen. Schiffelers gaf zijn visie vanuit Janshen-Hahnraths Group:

“Een veilige operator in de kansspelbranche zijn, betekent dat je als operator jouw maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Je zorgt voor een veilige setting waarin spelers kunnen gokken. Het is daarbij zaak om op tijd risicovol gedrag bij spelers te signaleren en dan direct te interveniëren. Het houdt ook in dat wij als bedrijf niet alleen opereren naar de letter, maar ook naar de geest van de wet.”

“Om zo’n veilige omgeving te kunnen aanbieden, is rentabiliteit een vereiste. Daarmee waarborg je dat aanbieders ook de middelen hebben om te kunnen voldoen aan complianceregels en hun zorgplicht. In het licht hiervan is het ook van belang dat het speelautomatenbesluit spoedig gemoderniseerd wordt. Alles valt of staat met rentabiliteit en daarmee zicht op continuïteit voor de operator. De rentabiliteit zou daarom weer moeten terugkeren als vierde pijler van het kansspelbeleid”.

Schiffelers gaf duidelijk het signaal af richting beleidsmakers dat kansspelaanbieders gebaat zijn bij continuïteit en dialoog. “In met name de media lijkt het wel alsof de voor- en de tegenstanders van allerlei kansspelgerelateerde zaken over elkaar heen buitelen. De meningen lopen inderdaad vaker uiteen, maar laten we nu niet vervallen in een welles-nietesdiscussie. Zorg juist dat je in dialoog blijft en kies niet voor het decreet. Constructief overleg tussen alle partijen leidt tot kwalitatief betere oplossingen.”

“Ook wij horen de trieste verhalen rondom gokverslaving, daarvoor kun je niet de ogen sluiten. Laat het heel helder zijn, niemand wil dit. Als er echter in het verkeer een ongeluk gebeurt, worden ook niet meteen alle verkeersborden vervangen. Toch zien we dit in onze branche veelal gebeuren. De veranderende regels volgen elkaar in sneltreinvaart op. Laten we nu eens eerst bezinnen en op basis van data en onderzoek tot onderbouwde conclusies komen. Juist aan goed wetenschappelijk onderzoek en data ontbreekt het op dit moment”.

Een uitgebreid verslag van de constructieve bijeenkomst ‘Veilig spelen. Nu en in de toekomst’ is te vinden op de website van de Kansspelautoriteit.

 V.l.n.r. Jan Schiffelers (CEO Janshen-Hahnraths Group, Milou Dijkman (dagvoorzitter), Feite Hofman (ervaringsdeskundige gokverslaving)

Jubileum KSA

Foto: Kansspelautoriteit

Meer nieuwsberichten

Nieuws overzicht

DisclaimerPrivacyCookies – © Janshen-Hahnraths Group